Fesleğen Reyhan: fesleğen ve reyhan Ballıbabagiller familyasından olan tamamı ile aynı tür bitkinin çeşitlerinden ve kültivardır. Tıbbi ve şifalı olarak ayrıca yemeklik bitki olarak dünyanın her yerinde yetiştirilir. Özellikle fesleğeni yapraklarının güzel kokulu olması nedeniyle süs bitkisi olarak evlerin balkonlarında saksılarda yetiştirenler de çoktur.
Fesleğen reyhandan melezleme, hibritleme yolu ile türetilmiş olan birkaç kültivara verilen ortak isimdir. Bunlar için hibrit mi veya reyhanın kültivarı mı denilmesi henüz kesinlik kazanmamıştır. Doğal bir çeşit olduğunu söyleyenler bile var.
Fesleğen: Fesleğen denilince en çok tanınmış olanı (Ocimum basilicum var. Minimumdur.) Bu, çok küçük yaprağı olan ve çok sık dallı top şeklinde fesleğendir. Bu fesleğene Avrupa'da Yunan reyhanı da denir. (Greek basil) Boyu ortalama 15 cm'dir. Güneşi az ve sulak yerlerde 30 santime kadar uzayabilir. Ülkemizde fesleğen olarak bildiğimiz bitki budur. Yine fesleğen ismiyle satılan ancak yaprakları biraz daha büyük olan ve top fesleğen kadar aşırı çoklukta dalı olmayan ve bundan daha uzun olabilen bu bitki, reyhanın başka bir kültivarıdır.
Yetiştirilmeleri: Güzel kokusu ve aromasının kalitesi olması, güneş ve sıcak sayesinde mümkün olur. Yani güneşi severler Ancak güneşli yerlere de uyum sağlayabilir. Az güneşli yerlerde kokusu belki fazla keskin olmaz, ama yeterlidir.
Reyhan:(Ocimum basilicum) Reyhan türünün irili ufaklı çok fazla doğal çeşidi vardır. Bunlar; mor yapraklı, yeşil yapraklı, mor yeşil karışık veya ebruli yapraklıdır.
Reyhanın kökeni Hindistan olup, insanlar 2500 sene kadar önce Ortadoğu ve Akdeniz bölgelerinde bu bitkiyi tıbbi amaçlar için kullanmış ve yaymıştır. Birçok Ballıbaba türünde olduğu gibi reyhanlarında genel olarak ilk senede çiçek açınca, yaşamları biter. Ancak bazı türleri (Aynı türden olmasına karşın) iklimi elverişli bulunan yerlerde çok yıllık olabilmektedir.
Fesleğen reyhan evlerde ve özellikle mutfaklarda yetiştirilemez. Bu bitkiler rüzgâr olmadan yaşayamaz. İki gün içinde çürürler. Mutlaka evde tutmak isterseniz, devamlı açık bulanan bir pencere yanında olmalıdır. Saksı içinde yetiştirme niyetiniz varsa besleyici, suyu çabuk süzen toprak kullanılır. Eğer dal ve yapraklarını yemek için kullanacaksanız 10 günde bir defa bitki besini verin. Yapraklar yolunmayacaksa gerekmez. Sulanmasını, toprak biraz kuruduğunda yapın. Toprak yaş oldukça sulamayın.
Fesleğen reyhan çeşitlerinin dünyanın pek çok ülkesinde olduğu kadar, İtalyan mutfağı içinde yeri çok önemlidir. Bunların içerisinde en çok iri yapraklı yeşil reyhan kullanılmakla birlikte, diğerleri yemeğe ya farklı bir aroma katmak için tercih edilir ya da mor renkli olanları. Salatalarda renk zenginliği için kullanılır.
Fesleğen ReyhanÇoğaltılmaları: Kış aylarına dayanamadığı için ve ayrıca çoğu türlerinin çiçeklenmesinden sonra ölmesi nedeniyle, fesleğen reyhan en çok tohumla artırılır. Biraz dikkat edilmesi ile çelikle de çoğaltabilir.