Reyhan Çiçeği (Ocimum Basilicum) Diğer adı: Ballıbabagillerden olan reyhanın bitkisinin diğer adı fesleğendir. yaprakları çok güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir. Reyhan bitkisinin diğer türleri: Yabani fesleğen, ak fesleğen, yer fesleğeni, Hint fesleğeni gibi çeşitleri vardır. Genel olarak ılıman iklimlerde Bilhassa sahil kenarı olan şehirlerde daha çok yetişen reyhan güzel kokulu yaprakları olan bir bitkidir. reyhan, tadı acı olan bir bitkidir.
Reyhan Çiçeği Nedir:
Reyhan Çiçeği, genel anlamda reyhan bitkisine verilen başka bir isimdir. Reyhan Bitkisinin beyaz ve pembe renklerde çiçekleri vardır. Ancak halk arasında reyhan çiçeği sorulduğu zaman direkt olarak reyhan bitkisi otu gösterilecektir. Bahçeleri süsleyen reyhan çiçeği pek çok hastalığa iyi eden şifa kaynağıdır. Reyhan, yeşil ya da kuru olarak kullanılır.
Allah’ın Rasulü Hz. Muhammed (s.a.v.) efendimiz kime verilirse, reyhan çiçeğini alsın kabul etsin, taşıması kolay kokusu güzeldir. Buyurmuştur. Reyhanın Çiçekli ve yapraklı dalları ile tohumları Kullanılan Kısımlarıdır. Sağlık açısından birçok faydası olan reyhanın o faydalarını, aşağıda belirtiyoruz.
Reyhan Çiçeğinin Kullanıldığı Yerler:
Midevi rahatsızlıklar için, dahili olarak kullanılır: Yatıştırıcı, gaz söktürücü, idrar artırıcı, sinirleri güçlendirir, teskin eder, öksürük kesici, baş ağrısı ve baş dönmesini giderir, kabızlığı önler, safra çıkarıcı, burun kanamasını keser, yorgunluk ve uykusuzluğa iyi gelir, bel soğukluğu ve idrar zorluğu için faydası vardır, böbrek iltihabına çok yararı olur, aybaşı azlığında, sürmenajda, migrende, sara‘ da, felçte, nefes yolları hastalıkları için kullanılır.
Reyhan çiçeği şeker ile şerbet haline getirilerek otuzar gram halinde içilirse, kalp çarpıntısını ve yelleri giderir. Ezilip, basur üzerine konursa iyi gelir. Reyhan bitkisi veya reyhan çiçeğinin daha birçok faydası bilinmekle birlikte, reyhanla ilgili tıbbi araştırmalar devam etmektedir.